Overslaan en naar de inhoud gaan

Bij overlijden

Bij overlijden

Wanneer iemand in uw omgeving komt te overlijden moet er veel worden geregeld. Niet iets waar u op zit te wachten maar wel belangrijk om goed af te wikkelen.

Omdat wij begrijpen dat u andere dingen aan uw hoofd heeft willen wij het u zo makkelijk mogelijk maken. Deze pagina helpt u daar hopelijk bij.

 

Zaken regelen na een overlijden

Een bekende of familielid van je is overleden. We kunnen ons voorstellen dat de afhandeling van de zaken van een overledene niet altijd even makkelijk is. Daarom maken we het graag eenvoudig. U kunt op deze pagina het overlijden aan ons doorgeven.

Toelichting

Voor het opzeggen van de meeste verzekeringen volstaat een akte van overlijden als bewijs van overlijden. Bij een autoverzekering is dat echter anders. Hieronder een korte toelichting.

De overlijdensakte is een wettig document waarin staat dat een persoon is overleden. Het is dus een schriftelijk bewijs van een sterfgeval.

Voorafgaand aan het opmaken van de overlijdensakte is er eerst een overlijdensverklaring nodig. Deze kan alleen worden opgemaakt door iemand die hier bevoegd voor is, zoals een arts of gemeentelijke lijkschouwer. Deze persoon wordt de schouwarts genoemd.

Met de overlijdensverklaring kan de familie of een uitvaartverzorger aangifte doen bij de burgerlijke stand van de gemeente waarin de persoon is overleden. De gemeente maakt vervolgens de akte van overlijden op. De uitvaartverzorger en familie krijgen hiervan een uittreksel. Naar wens kunt u ook een internationaal uittreksel krijgen.

De autoverzekering van de overledene blijft nog vijf weken geldig na het overlijden. Die tijd is er om te beslissen wat er met de auto gaat gebeuren. Uiteraard moet er in die vijf weken wel premie en wegenbelasting betaalt worden voor de auto.

De auto van de overledene is onderdeel van de erfenis en dus erven de erfgenamen gezamenlijk de auto. De erfgenamen zijn verplicht om binnen vijf weken na het overlijden het kentekenbewijs over te schrijven op naam van één van de erfgenamen of een nieuwe eigenaar. Hierbij wordt een vrijwaringsbewijs afgegeven noodzakelijk voor het opzeggen van een autoverzekering.

Melding van overlijden

Opzeggen verzekeringen

Door dit formulier in te vullen geeft u ons informatie over de op te zeggen verzekeringen. Op basis van deze informatie zoeken we de actuele, lopende verzekeringen op en komen er daarna bij u op terug.

Voor het opzeggen van een autoverzekering is een vrijwaringsbewijs nodig.
Naam van de melder
Adres melder
Relatie tot de overledene
Verificatie
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
Open het formulier

 

(Heeft u vragen of moeite met het invullen van het formulier? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.)